Meta-Coaching är vetenskapen och konstformen i Neuro-Semantics applicerat på Coaching som disciplin. De Neuro-Semantiska modellerna är nu ledande inom Coaching då de beskriver psykologin i hur människor fungerar, kommunikation, förändring och transformation, själv-förverkligande, system-tänkande och coachens färdigheter i att facilitera processer.
Meta-Coaching är innehålls-fri facilitering som låter klienten (en individ eller en organisation) identifiera, utveckla och frikoppla potentialer så att de kan förverkligas. Tillvägagångssättet i Meta-Coaching baseras på Betydelse-Prestations axlarna för att göra en persons högsta semantik (visioner, värderingar, övertygelser, förståelser, utmaningar) verkliga i faktiska beteenden (i neurologi, muskelminne, och hur man verkar i världen).
Coaching: Coaching är att facilitera (underlätta) potentiella färdigheter, förmågor, visioner och värderingar för att uppnå ett önskat resultat. Coaching är motsatsen till andra hjälpande yrken som träning, konsulting, mentorskap, psykoterapi och hypnos. Meta-Coaching hänvisar till Coaching på en högre nivå än själva innehållet – coacha stärkandet av olika processer: kommunikation, själv-reflekterande konversationer, system, förändring, mäta förändringen, och själv-förverkligande.
Coaching-färdigheter: Vi har 7 grundläggande coaching-färdigheter i Meta-Coaching, 8 förändringsfärdigheter, flera Matrix-färdigheter, och en lista på avancerade coaching-färdigheter för högre skicklighet i utövandet. Genom att benchmarka (ge feedback utifrån en mall för hög skicklighet i hantverket som hämtats från mästerliga coacher) de grundläggande färdigheterna i Meta-Coaching, har vi gjort dessa färdigheter praktiskt genomförbara, och vi kan nu använda dem för att mäta en persons kompetensnivå i coaching. Att mäta på det sättet ger coachen direkt feedback på sin egen kompetens i färdigheterna och vad som behövs för att ta dem till nästa nivå.
Läs mer om Matrix-modellen här >>
Illustration skapad av Patrik Fordell
Läs mer om Själv-Förverkligande Psykologi här >>Text av Patrik Fordell, hämtad från www.neuro-semantics.se