– Att värdera sig själv – ett grundläggande mänskligt behov

self-esteem-quotes


”Själv-förverkligare kan definieras som människor som inte längre motiveras
av behov av trygghet, att passa in, kärlek, status, och själv-respekt
för de behoven är redan tillfredsställda.”

Dr. L. Michael Hall

Känslan av att räknas i en grupp och ha tillhöriget är ett av de behov som Maslow hävdade är nedärvt under lång tid, och att det räknas som ett djuriskt behov. För djuren betyder uteslutning från gruppen det värsta straffet, eftersom det leder till döden. Därför är det viktigt även för oss människor att räknas, att välkomnas, att veta vår plats i “stammen”.

Vi vill få erkännande, värdighet, känslan av att vara viktig, att uppleva respekt och att vara ansedd som värdefull.

Vi vill röra oss bort från något av de mest smärtsamma emotionella tillstånden vi kan uppleva: Självförakt, självdömande, självkritik, rädsla, känna sig utesluten.

Det finns massor med tecken på hur jakten på ett självvärde får effekter i det moderna samhället – löpsedlar tipsar om senaste sätten att gå ner 5 kg, skönhetstips, hur man är den perfekta mamman, frun, mannen ska vara händig och helst byggt sitt eget hus, vi ska ha ny bil, nytt kök, fylligare läppar, ha tjockt hår hela livet och massor med pengar på banken… för att ha ett värde.

Det är framförallt tre värden vi vill uppnå hög status inom:
Ditt sociala värde – inom samhället. Det du har att bidra med och att andra erkänner att det du gör är värdefullt. Det är vanligt att vi lägger ner mycket tid på arbetet och även om lönen är viktig så är erkännandet från chef och kollegor ofta ännu viktigare.

Ditt kulturella värde – Din sociala image baserat på sociala normer. Här värderas gott rykte, anseende, status, att vara känd och erkänd.

Ditt mänskliga värde – Ditt upplevda värde som människa. Jag skriver upplevda för ditt mänskliga värde är absolut och ovillkorligt. Men om du baserar ditt eget värde på olika villkor som hur framgångsrik du är, hur mycket pengar du har, om du har senaste datorn, dyra kläder osv. kommer ditt upplevda värde att gå upp och ner pga yttre omständigheter.

Men om ditt värde som människa är ovillkorligt, ditt värde, din värdighet. Ingen har gett dig det, ingen kan ta ifrån dig det – det är din födslorätt. Jag är ovillkorligt värdefull, och det är du med. Är en människa värdefull, är alla människor värdefulla. Jag är inte mer värd än dig. Det skapar en djup demokrati på så sätt att ingen måste förtjäna det, vi börjar där. Respekt antas då för alla.

Det här är det högsta av de ”lägsta” behoven. När du tillfredsställer det försvinner det. Och då kan du arbeta utifrån ett tillstånd av att glömma bort dig själv. Att glömma bort sig själv är ett tecken på att du har klarat av det här behovet, att du gått vidare, och nu tänker du knappt på dig själv.

Vi anordnar APG – Accessing Personal Genius 17/1-19/1 och igen 23/5- 25/5 under 2014. Det är tre dagars träning i Själv-ledarskap där en robust Själv-känsla, Själv-aktning och Själv-värde är själva grunden för att kunna leda sig själv. Vi arbetar två hela dagar med det temat genom olika ingångar. När vi arbetat igenom det är du redo för dag 3 med temat Flow och Högre Syfte.

Läs mer om APG här >> 

/ Patrik Fordell
Lic. Meta-Coach (ACMC) och Neuro-Semantics Master Trainer Candidate

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *